Неякісна вода – ризик виникнення неінфекційних захворювань!

Вода – це джерело життя. Без води не існує ні одна жива істота. В життєдіяльності людини вода займає друге місце після кисню. Без води людина не може прожити більше 72 годин.

Кожна людина розуміє як важливо вживати в їжу свіжі високоякісні продукти. Ми не купуємо продукти, які мають термін зберігання, що не відповідають стандартам, коли продукт ще не зіпсутий або коли не влаштовує його хімічний склад, запах чи смак.

Ми щоденно вживаємо від 1,5 до 2,0 літрів води. Практично не дуже переймаючись ступінню якості води для нашого організму. І це при тому, що згідно висновку Всесвітньої Організації охорони Здоров’я (ВООЗ) 80% захворювань людства пов’язані з вживанням неякісної питної води. Кожна третя смерть – це та ж причина. Неякісна вода – лідер в гонці за скорочення життя людини. Залишивши далеко за собою серцево-судинні захворювання, СНІД, туберкульоз і т.д. найбільшому ризику піддаються немовлята, маленькі діти, люди похилого віку.

Разом з тим високоякісна вода творить чудеса. Позбавляючи людину від багатьох недуг. Робить його життя здоровим, повноцінним. Забезпечує довголіття людині.

Практично сьогодні основними критеріями якості питної води є хімічний склад води і її мікробіологічні властивості. Хімічний склад питної води зводиться до визначення її активної реакції, окиснюваності, наявності азотовмісних речовин, розчинених у воді газів, сухий залишок, твердість, лужність, хлориди, сульфати, залізо, магній та інші елементи.

Найбільш характерними хімічними домішками питної води є слідуючі:

  • Хлориди, які присутні практично у всіх водах. Значна кількість хлоридів у воді може бути викликана вимиванням кухонної солі чи інших сполук, що містять хлор із пластів порід, які контактують з водою.
  • Сульфати часто зустрічаються в природних водах. Потрапляють вони в воду головним чином при розчині осадових порід, в склад яких входить гіпс. Води, які містять більше 5000 мг/л сульфатів або 350 мг/л хлоридів, мають солонуватий присмак і приводять до порушення діяльності шлунково-кишкового тракту у людей.
  • Твердість води природніх вод зумовлюється присутністю в них іонів кальцію і магнію. Іони кальцію потрапляють в воду при розчині вапняків під дією вугільної кислоти та при безпосередньому видужуванні водою гіпсу.
  • Залізо в природних умовах знаходиться в розчиненому стані у вигляді комплексів або у вигляді комплексних сполук. Перевищений вміст заліза у воді робить її непридатною не лише для життя, але й для господарських потреб, оскільки при концентраціях заліза вище 1 мг/л вода набуває неприємного чорнильного присмаку.
  • Сполуки фтору і йоду. Нестача цих сполук в питній воді приводить до важких захворювань. Концентрація фтору в питній воді більше 1.5 мг/л викликає у людей специфічне ураження зубів. Так звана «п»ятниста емаль», у людей, що вживають воду із вмістом фтору більше 3.5 мг/л, виявляються точні зміни в кістках скелету, у дітей частіше спостерігається малокрів»я та рахіт.
  • Токсичні речовини потрапляють у воду головним чином із стічними водами. Головними токсинами і в цьому випадку є свинець, цинк, мідь та інші.

Тож щоб убезпечити себе від неінфекційних захворювань, які можуть виникнути із вживанням недоброякісної питної води слід перевірити якість води, яку ви споживайєте!

Начальник Долинського відділу

Калуського районного відділу

ДУ « Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Юліана КОНИК

Новини
Представили наш проєкт в Румунії - нам є, чим пишатись
19.04.2024 21:28
З гордістю представили наш проєкт на Фінальній конференції Спільної Операційної Програми Румунія-Україна 2014-2020 - "Співпраця для покращення медичного обслуговування в Долині та Бая-Спріє", який…
Допомога у розв’язанні проблемних питань родин полеглих Героїв – у центрі нашої уваги
19.04.2024 21:23
Спілкування, підтримка, згуртування – те, що так потрібно рідним загиблих українських захисників. Тому сьогодні у Долинській громаді відбулася зустріч з родинами, об’єднаними спільним горем та болем …
Нарада з аграріями громади
19.04.2024 21:20
18 квітня поточного року під головуванням заступника міського голови Віктора ГРОМИША відбулась нарада-семінар за участю директора департаменту агропромислового розвитку Івано-Франківської ОДА та…